Teknologien gir etiske dilemmaer

Med overvåkningskamera over alt så er det flere etiske dilemma som må vurderes. Et av de viktigste er i hvilken grad man kan bruke bildemateriale fra disse mange overvåkningskameraene.

I saken om lommemannen så brukte man nettopp overvåkningsbilder for å kunne vise mannens bevegelser. Dette ble lagt ut på kripos sin nettside; http://www.lommemannen-kripos.no/?page_id=13 som bevegelser 2005-2006. I dette tilfellet så var disse bildene svært viktig for å stoppe denne serie sexforbryteren. Så i dette tilfellet endte det bra. Dessverre vet man om flere tilfeller hvor det ikke ender så bra. Det er flere kjente tilfeller fra utlandet hvor man har tatt feil av identiteten og endt opp med å publisere bilder av helt uskyldige personer.

Tragiske saker…

Slike saker er selvsagt tragiske, men man har også tragikomiske episoder hvor mennesker er blitt fanget på kamera mens de plukker seg i nesen, har sex eller andre situasjoner. Dette er kanskje ikke kriminelt i seg selv, men det kan være ubehagelig hvis dette bildemateriale blir spredd.

Derfor er det viktig at man må får flere krav i forhold til lagring og oppbevaring av slikt material og ikke minst merking av kameraovervåkning. Dessverre er regelverket for uklart på dette punktet per i dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *